WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2008.10.06. 13:12 WiFifalu

A gyerekek miatt csatlakoznak

Címkék: homrogd abaújkér baktakék szendrőlád

 A WiFi Faluhoz csatlakozók szinte kivétel nélkül a gyerekek miatt döntöttek a számítógépvásárlás mellett - derül ki a BME-Unesco Információs Társadalom- és Trendkutató Központ tanulmánykötetéből. A kötet szerkesztői négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistelepülésen követték nyomon a program megvalósulását: Abaújkér és Baktakék 1000 fő alatti kisközség, Homrogd lakossága valamennyivel több, míg Szendrőládon már közel 1900-an laknak.

 A kiválasztás során mind a négy településen törekedtek arra, hogy a számítógépek és az ingyenes internet-hozzáférések valóban hátrányos helyzetű, iskolás gyereket nevelő családokhoz kerüljenek. A helyi iskolában a diákok minden településen részt vesznek számítástechnika képzésén, de tudásuk egyenetlen. Sok esetben nincsen lehetőség délutáni szabad számítógép-használatra, sem játékra, sem gyakorlásra.

 A megkérdezett gyerekeket természetesen elsősorban a szabadidős tevékenységek érdeklik (a zenehallgatástól, a filmnézésen át a játékig), de tanulásra is használják gépeiket. Az egyik családnál a legidősebb lány éppen jövőre érettségizik, neki nagy szüksége van az internetre. Az edelényi Izsó Miklós Gimnázium esti tagozatára járó lány egy CD-n kapta meg az érettségi tételeket, számos fontos információ azonban csak az interneten érhetô el – magyarázta a fiatal anya, hogy miért lenne hasznos, ha a településen hamar bevezetnék az internetet. A résztvevők között akad olyan ház is, ahol a család délutánonként közösen szokott a számítógép előtt ülve Legyen ön is milliomost játszani. Mint a gyerekek anyukája elmondta, „a számítógépezésből mindenkinek sokat lehet tanulni”. Hasonló véleményen van Palkó József, Abaújkér polgármestere is, aki szerint „a tanár is máshogy néz a cigánygyerekre, ha van otthon számítógépe”.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A. 2008.11.06. 20:58:57

Üdv mindenkinek!

Én kb. 4 éve nem élek már Abaújkérben, viszont itt nőttem fel és szüleim és családom mai napig is ott lakik, ezért gyakran hazalátogatok. Legutóbb nálam volt a laptop is, és pusztán poénból rákerestem, hogy talál e nyitott wifit. Mondhatom meglepődtem mikor a monitoron azt láttam, hogy "abauker_hotspot2". Ki is próbáltam:)
Örülök, hogy ilyen lehetőség van a faluban, nagyon hasznos dolognak tartom.
Csak így tovább!

A.
süti beállítások módosítása