WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2008.12.01. 11:55 WiFifalu

A szélessávú internet, mint a növekedés motorja

Címkék: konferencia szélessáv ázsia oecd broadband

2008. november 18-19- az OECD és a Világbank Innovation and Sustainable Growth in a Globalised World (Innováció és fenntartható fejlődésa globalizált világban) címmel rendezett nemzetközi konferenciát.  Itt mutatták be az infodev szakértői Broadband as a platform for economic, social and cultural development: Lessons from Asia (A szélessáv, mint a gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődés platformja: Leckék Ázsiától) című tanulmányukat.

Az igen alapos, adatokkal bőségesen alátámasztott anyag azt vizsgálja, milyen összefüggések fedezhetők fel a szélessávú internet (vezetékes és mobil egyaránt) elterjedtsége, a szolgáltatások ára és a gazdaság növekedése között.

A tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy az alacsony áron elérhető szélessávú internet rendkívüli mértékben képes felgyorsítani a gazdaság fejlődését. Mindezt jól példázza Vietnam, ahol rendkívül alacsony ár mellett 2002. és 2007. között több, mint 300 százalékkal sikerült nüvelni a felhasználók számát.

A gyorsuló fejlődést szemléltetik az alábbi adatok:

  • A vezetékes telefonok használatában az USA 1912-ben érte el a 100/5 (a száz lakosra eső felhasználók száma) arányt. Kínának további 85 évre volt ehhez szüksége.
  • A PC-használat esetében 22 évre volt a lemaradás
  • Az internethasználatban már csak 8 év volt a különbség
  • A mobiltelefonnál 7, a szélessávú internetnél már csak 5 kellett ahhoz, hogy Kína is felzárkózzon.

(A tanulmány és a konferencia egyéb, az interneten is elérhető anyagai is bizonyítják, hogy a Wifi Falu nem valamilyen elszigetelt kezdemlényezés, hanem nagyon is illek a világban zajló fejlesztési folyamatokba.)

A teljes tanulmány (pdf, 245 kb) az infoDev oldaláról tölthető le.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása