WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2008.12.03. 15:12 WiFifalu

Digital inclusion - nemzetközi kezdeményezések

Címkék: notebook szélessáv adományozás einclusion e inclusion

Nicholas Negroponte könyve, a Being digital megjelenésekor, 1995-ben még meglehetősen utópisztikusnak tűnt. A szerző többek között arról írt, hogy "a digitális technológia egy harmonikusabb világ felé húzó természetes erő lehet"  Azóta sokat változott a világ, de a Föld 6 milliárd lakosának még mindig csak kevesebb, mint a fele fér hozzá az internethez, és így az azon keresztül elérhető gazdasági és kulturális értékekhez.

 

Negroponte nem csak írt, de az általa létrehozott és irányított az OLPC programmal maga is sokat tett a digitális szakadék betemetéséért. Szerencsére - részben ennek hatására -  megmozdultak a legnagyobb informatikai cégek is. Bill Gates idén Davosban kezdeményezte egy olyan "kreatív kapitalizmus" kialakítását, ami összehozná az üzleti tapasztalatot a fejlődő országok szükségleteivel. Egyébként a Microsoft már 2007-ben lépett ebbe az irányba és elindította  Unlimited Potential (UP) proramját. Azóta ez a világ töb területén - köztük Palisztánban és Nigériában is -  jelentős eredményeket ért el.

Természetesen a többiek sem akartak lemaradni, így az Intel is jelentkezett saját segélyprogrammal. A World Ahead eddig 160 különböző programon keresztül 40 millió embert látott el PC-vel. (Ehhez a félvezetőgyártó 100 millió dollárral járult hozzá.)

A rivális chipgyártó, az AMD a partnereivel közösen létrehozott 50x15 alapítvány céljául nem kevesebbet tűzött ki, mint hogy 2015-re a világ népességének a felét internetkapcsolattal lássa el. (A jelenlegi növekedési ütem mellett ez csak 2030-ra történne meg, így a 50x15 komoly feladatot vállalt fel.

Azt, hogy ezeknek és a hasonló célokért dolgozó más alapítványoknak, szervezeteknek hogyan, mennyire sikerül elérni céljaikat, a jövőben itt, a Wifi Falu blogban megpróbáljuk figyelemmel kísérni.

Kapcsolódó cikk:

Digital inclusion: Initiatives to provide the new necessities (Financal Times)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása