WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.05.14. 17:37 WiFifalu

Mikrofinanszírozás: Csodaszer, vagy szemfényvesztés?

Címkék: szegénység mikrohitel grameen mikrofinanszírozás

A statisztikák imponálóak. Az elmúlt évben a gazdasági válság ellenére 6,5 milliárd dollár volt a mikrofinanszírozással kihelyezett összegek nagysága. A legnagyobb alapok növekedése elérte a 32 százalékot. A Times Online minap megjelent cikkében megszólaló szakértők mégis komoly kétségeket fogalmaztak meg.

Aneel Karnani professzor szerint a legtöbb mikrokölcsön program nem elég hatékony, nem képes segíteni a rászorulókon. Véleménye szerint a kínai és vietnámi példák jól mutatják, hogy nagyobb összegek befektetésével, például ruhagyárak építésével több ember juthat tartósan munkához, a néhány dollárral segített háziipar nem lehet igazán hatékony.

A kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozó Vineet Rai szerint a bankok többségének célja nem a szegénység csökkentése, egyszerűen csak új piacot látnaka a kis összegű hitelezésben.

Xavier Reille tanácsadó szerint egyre nagyobb zavar uralkodik a mikrofinanszírozás területén. Egyre több non-profit és profitérdekelt szereplő jelenik meg, a mikrofinanszírozás fogalmát sem egységesen használják. A kölcsönt nyújtók egy része egyáltalán nem is a szegényeket, hanem a hitelképes kisvállalkozásokat veszi célba.

Igazságot tenni nem tudunk, ajánljuk a teljes cikk elolvasását.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása