WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.07.01. 12:51 WiFifalu

Digitális felzárkózás Ruandában

Címkék: mobil oktatás infrastruktúra digitális szakadék

A kis közép-afrikai országról a legtöbb embernek csak a szegénység és az 1994-es, a népirtásig fajuló törzsi viszály jut az eszébe. Kevesen gondolják, hogy Ruanda máris nagy lépéseket tett és további lépésekre készül, hogy az internet, a digitálsi technológia segítségével gyorsítsa fel az ország fejlődését.

Mint több más afriaki országban, Ruandában is nagyon elterjedt a mobiltelefon. Ez annak is köszönhető, hogy a  SIM kártyák ára és a percdíjak a helyi viszopnyokhoz igazodnak. A vétel, a térerő még a leglehetetlenebb helyeken is jó. (Ezzel sok fejlettnek nevezett ország előtt járnak.)

Óriási tempóban folyi a teljes ország - 1/3 magyarországnál is kisebb területről van szó - "bedrótozása" optkai kábellel. Ez állami beruházásban történik, de a szogáltatás piaci alapon történik majd.

A legfotosabb lépés talán mégis az, hogy Ruanda 300 ösztöndíja diákot kül Indiában az Indian Institute of Technology egyetemre. Az IIT nagyon magas szintű képzést nyújt - az indiai high tech szektor ezt bőségesen bionyította már -, olcsóbb, mint az amerikai egyetemek. ugyanakkor a ruandaiak úgy gondolják, hogy az indiaiak jobban megértik a problémáikat, mint a "nyugatiak".

Az ITT-n végzett fiatal szakemberek (akiknek a helyére azonnal új diákokat küldenek) feladatal lesz, hogym létrehozzák azokat a helyi szoftvereket, webhelyeket, digitális szolgáltatásokat, amik majd beindíthatják a helyi fejlődést.

Forrás: Washingtonpost.com

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása