WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.08.27. 14:59 WiFifalu

Szabad-e használt számítógépeket küldeni a fejlődő országokba?

Címkék: afrika pc notebook ázsia újrahasznosítás adomány dél amerika adományozás e befogadás

Egy nemrég készült kutatási anyag szerint a Peruba érkező használt számítógépek többsége újra forgalomba kerül. A gépek 87-88 százaléka többet ér ugyanis, mint amennyit az újrahasznosított alkatrészért kapni lehetne.

A kutatás ugyan csak egyetlen országra összpontosít, mégis komoly kérdéseket vet fel a Greenpeace álláspontjával kapcsoatban. Az ismert környezetvédő szervezet minden lehetséges módon kűzd a használt számítógépek exportja ellen. Attól tartanak ugyanis, hogy ott a gépek bontásával a környezetet és a munkát végző emberek egészségét veszélyeztetik. Hasonló megfontolásokra hivatkozi a Dell és a HP is, amikor az Egyesül Királyságból nem küld használt gépeket a fejlődő országokba. Elképzelhető azonban az is, hogy az új (és egyre olcsóbb) számítógépek egyre gyorsabban fejlődő piacait féltik a ahsznált gépek konkurenciájától.



Van is mitől, hiszen a Computer Aid UK jótékonysági szervezet 130.000 felújított PC-t és notebook-ot juttatott szt Ázsiába, Afrikáb és Dél-Amerikába, ahol e-learning, e-health, e-inclusion and e-agriculture projektejben haszálják azokat.

Kapcsolódó cikk:

1 millió mobiltelefonnal a szegénység ellen

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása