WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.11.17. 15:42 WiFifalu

Csak egyetlen világháló létezhet

Címkék: alapítvány berners lee digitális szakadék internethasználat internethozzáférés

Miközben a  legfrissebb adatok szerint csak a Föld felnőtt lakosságának negyede használja az internetet, a fejlődő országokban a legtöbb ember hozzáfér valamilyen internetezésre alkalmas eszközhöz (többnyire mobiltelefonhoz). Logikus lépés lehetne a weben található információk megnyitása úgy, hogy ahhoz a fejlődő országokban élők is hozzáférhessenek azokhoz. Ehhez azonban új eszközökre, új interfészekre és új szabványokra van szükség.

Tim Berners-Lee, a web feltalálója egy olyan alapítványt indított el, aminek célja, hogy az internet kiterjesztés révén információkkal lássa el a fejlődő országokat. A World Wide Web Foundation (nem tévesztendő össze a web technikai standardjain dolgozó, szintén Berners-Lee vezetésével működő World Wide Web Consortium-mal) a web-alapú hír-és információszolgáltatásra összpontosítva kívánja segíteni a fejlődő országokban élő emberek életét.

Steve Bratt, az alapítvány igazgatója szerint a fejlesztések egyik lehetséges iránya az internet és a telefonhálózatok összekötése hangfelismerő és beszédszintetizáló szoftverek alkalmazásával.) Ennek során két alapvető problémával kell megbirkózniuk. Az egyik a fejlődő országokban működő hálózatok lassúsága, a másik a beszélt nyelvek sokfélesége. A sebesség a kisebb probléma, mivel a várható előnyök miatt az emberek hajlamosak elfogadni a lassabb működést. A ritka, kevés ember által beszélt, sokszor írott formában nem is létező nyelvek komoly kihívást jelentenek az információk terjesztése számára, de az alapítvány szakembereinek erre,  is illetve az írástudatlan emberek bevonására is vannak elképzeléseik. A legtöbb felmerülő  feladat megoldásához valahol már léteznek megfelelő technológiák. Az alapítvány célja ezek összegyűjtése, integrálása, nem pedig a tartalom fejlesztése. Remélik, hogy azt a munkát a megfelelő eszközök és ismeretek birtokában majd a helyben élő emberek látják el.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása