WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2008.11.24. 14:13 WiFifalu

e-Befogadás 2008

Címkék: 2008 országgyűlés ittk einclusion e inclusion e befogadás innforum

Az e-inclusion (e-befogadás) az Európai Unióhoz kötődő fogalom. Lényege a digitális felzárkóztatás, a digitális szakadék áthidalása, az internet előnyeinek megosztása olyan emberekkel, csoportokkal, akik ezektől korábban el voltak zárva, illetve ezekkel nem tudnak élni.  "Az e-befogadás nem egyszerűen a kisebbségek, mozgáskorlátozottak, idősek és kistelepülésen élők számára kitalált internet-tanfolyam, hanem egy általános gondolkodásmód, amivel megnyílik a lehetőség az egyre szélesebben tátongó digitális szakadék befoltozására, de legalábbis keskenyebbé tételére' -írja egy korábbi cikkében az SG.hu

Molnár Szilárd szociológus, az Információs Társadalom Trendkutató Központ (ITTK) munkatársa szerint az elmúlt 10 évben sokat rendgeteget változott a helyzet.  "Korábban még csak az volt a kérdés, hogy milyen eszközöket, milyen hozzáférést kellene adni az embereknek, nemrégiben már az, hogy mennyien használják ezeket és milyen gyakoriságú ez a használat. Manapság viszont azt kellene nézni, hogy a használat minősége milyen, milyen tartalmat lehet adni. Másrészt beszélt arról, hogy a digitális szakadék ugyan mérhető klasszikusan is, összehasonlítva az internet használatot városi/vidéki, tanuló (95%)/nyugdíjas (8%), roma/ nem-roma szempontból, de sajnos az internethasználóként elkönyveltek között is óriási különbségek vannak. A már netezők közül is például alig 18% használ netbankot. "

  • 2007. őszén az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) és a mögé felsorakozott civil szervezetek nyomására 3 hét alatt sikerült összehozni egy ötpárti egyeztetést, majd az itt elkezdődött munka eredményeként
  • 2008. októberében az Országgyűlés határozatot hozott a digitális szakadék felszámolásáról és egy 2010-ig működő eseti bizottság felállításáról.
  • Az e-Befogadásügyi Eseti Bizottság eddigi két ülésén ügyrendi kérdésekkel foglalkozott, illetve saját helyzetét, és a téma kormányzati felelőseinek kilétét próbálta tisztázni.

A sikeres civilé kezdeményezés, határozat, munkabizottság tehát már van, 2009-ben indulhat a digitális szakadék megszüntetését célzó érdemi munka!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.