WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2008.12.18. 12:15 WiFifalu

Pénzt kamatmentesen, ismeretleneknek?

Címkék: segítség pénz vállalkozás kamat mikrohitel kiva noba

Első pillantásra őrültségnek tűnik, ha valaki arra próbál rávenni embereket, hogy kamatmentesen pénzt adjanak költsön ismeretleneknek. Az elmúlt évek gyakorlata viszont azt mutatja, hogy a módszer nagyszerűen működik.

A Matt és Jessica Flannery által 2005-ben alapított Kiva rendszerén keresztól eddig 270.000 ember kisösszegű kölcsönei 40 ország 40.000 vállalkozójának segített. A kölcsönök összértéke meghaladta a 27 millió dollárt, a visszafizetési arány 97 százalék.

A Kiva sikere megerősíti, hogy sokan vannak, akik szeretnének segíteni a szegényeken, a nehéz helyzetben élőkönm de nem hisznek a segélyek, adományok hatékonyságában.

A Kiva (és az azóta létrejött "hasonmások") erőssége, hogy közvetlen kapcsolatot teremt a kölcsönt kérő és a kölcsönt nyújtó között. A kölcsönt adók az online randioldalakhoz hasonló bemutatkozó profilokról választják ki azt a tanzániai, afgán, vagy tadzsik vállalkozót, akinek hisznek a vállalkozásában. A kölcsönügyletet ezután a helyi mikrofinanszírozási intézménnyel kapcsolatban álló Kiva bonyolítja le. A visszafizetett pénz a kölcsönadó szeméyles Kiva-számlájűára kerül, ahonnan akár egyetlen kattintással újra "befektetheti".

Több hasonló európai kezdeményezés után januárban Magyarországon is startol egy közvetlen (p2p) kölcsönzésen alapuló webhely, a Noba.hu. Ennek középpontjában ugyan nem az ismeretleneknek, hanem éppen az ismerősöknek nyújtott, megosztott kockázatú kamatmentes kölcsön (leegyszerűsítva a Kiva és az iWiW keresztezése), máris számos civil szervezet érdeklődik a modell kiterjesztése és az együttműködés iránt.

Kapcsolódó cikkek:

When Small Loans Make A Big Difference   - A Forbes cikke (angolul)
Your $25 can start a business, change a life - CNN (angolul)
Hitel nulla százalékos kamatra - hvg.hu
Baráti kölcsön hitelválságban - Index.hu

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.