WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.01.26. 14:53 WiFifalu

Szegények mobilbankja

Címkék: mobil bank mikrofizetés mobilbank

A nagyobb településektől távolabb élő, szegény emberek hagyományosan kiesnek a banki szolgáltatások hatóköréből. A végeken szinte az egész világon a magánkölcsönnek becézett uzsora jelenti a "pénzintézeti tevékenységet". Különösen sok gondot okoz ez ott, ahol a családfenntartó valahol messzebb jut munkához és időről időre szeretne pénzt küldeni az otthon maradottaknak.

Az információs technológiák és a fejlődés kapcsolatával foglalkozó infoDev átfogó vizsgálatot folytatott arról, hogyan alkalmazható a legszegényebb országokban is igen elterjedt mobiltelefon az embereknek a banki szolgáltatásokba való bekapcsolására. A Fülöp-szigeteken végzett próba rendkívül pozitív eredményei után az infoDev több afrikai országra is kiterjeszti a rendszert.

Más, az infoDev-től független kezdeményezések is hasonlóan jó eredményekkel jártak. Az Austral and New Zelad Banking Group Kambodzsábanindította el WING nevű m-banking szolgáltatását. Ennek segítségével nem csak banki szolgáltatások vehetők igénybe, de a feéhazsnálók egymás készülékére is utalhatnak át kisebb összegeket. A WING segítségével kiküszöbölhető a "közvetítőkön" keresztüli, biztonsságosnak egyáltalán nem nevezhető pénzküldés, biztopnságosabbá válik a megkeresett pénz őrzése is.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.