WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.05.18. 12:52 WiFifalu

Szélessávú megosztottság

Címkék: internet szélessáv vezeték nélküli digitális szakadék broadband

A digitális kultúra egyik kiváló szakértője, Vin Crosbie minap egy írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy manapság nem is annyira a számítógép birtoklása,mint inkább a szélessávú internethez való hozzáférés határozza meg, hogy valaki a digitális szakadék melyik oldalára kerül.

Hong Kongban, vagy Dél-Koreában a háztartások több, mint 95 százaléka rendelkezik szélessávú internet hozzáféréssel. Nem sokkal maradnak el tőlük a legfejlettebb európai országok sem. Az Egyesült Államokban csak 50 százaléknyi ez az arány. Ennek oka, hogy sokan élnek olyan távoli, ritkán lakott vidékeken, ahol üzletileg nem kifizetődő a hálózat kiépítése. (Ezekre a területekre várhatóan állami segítséggel jut majd el az internet.) Brazilia, Egyiptom, India, Oroszország és még sok más ország viszont nagyon rosszul áll.

Crosbie a legnagyobb problémát abban látja, hogy a legismertebb, legtöbbek által használt operációs rendszerek és programok eleve feltételezik, természetesnek veszik az állandó, szélessávú online kapcsolatot. A programok automatikusan töltik le a frissítéseket, kapcsolódnak az internethez friss adatokért. Állandó online kapcsolat nélkül idővel használhatatlanná válnak olyan - eredetileg off-line is használható) programok is, mint a Word, vagy a Photoshop is.

Crosbie írása visszaigazolja a mi elképzeléseinek is :  A számítógéphez és a szélessávú internet eléréshez juttatás ma elválaszthatatlanok egymástól.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.