WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.06.19. 12:09 WiFifalu

Mobilpénz

Címkék: mobil digitális szakadék mikrofizetés mobilbank

Nagy lehetőségek vannak a mobiltelefonos pénzügyi szolgáltatásokban. Ma még ugyan gyakorlatilag alig léteznek. szakérői becslések szerint 2012-re pedig elérik az 5 milliárd dolláros forgalmat.

A "mobilpénz" leginkább a fejlődő országokban izgalmas téma. Például Afrikában, ahol tömegek élnek napi néhány dollárból, vagy még kevesebből. Az alacsony jövedelmek és központoktól távoli lakhelyek eleve kizárják ezeket az embereket a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokból, így még az az adat is meglepő, hogy a felnőtt lakosság 20 százaléka rendelkezik valamilyen bankszámlával.

Egészen más a helyzet a mobiltelefonokkal. Itt a növekedés elképesztő ütemű. Erre a növekedésre alapozott a Kenyában 2007-ben elindult M-PESA (Safaricom), amibe 6,5 millió felhasználó kapcsolódott be.

A téma szakértői szerint a felhasználók a kezdeti, egyszerű, SMS-alapú pénz átutalásokról hamar rákapnak a kis összegű mobil fizetésre is.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.