WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.08.24. 15:27 WiFifalu

Válságtűrő a "szegények bankja"

Címkék: szegénység mikrohitel grameen

A mikrohitelezéssel foglalkozó Grameen bank tevékenységét eddig szinte egyáltalán nem érintette a pénzügyi válság. A Nobel díjas Muhammad Yunus koncepcióján alapuló rendszer továbbra is zökkenőmentesen működik. A válság áttételesen érzékelhető: A mikrokölcsönhöz jutó emberek a korábbinál nehezebben tudják értékesíteni termékeiket, szolgáltatásaikat. A kölcsönök visszafizetési mutatója ugyanakkor továbbra is kimagaslóan magas. "A bizalmon alakuló bankolás továbbra is működik." - állapította meg Yunus a CNBC-nek nemrég adott interjúban.

Tévedés lenne azt hinni, hogy a Grameen csak a fejlődő országokban életképes. Az Egyesült Államokban 2008. óta működő Grameen America már több, 1000 mikrokölcsönt helyezett ki, 2,3 millió dollár értékben. A Grameen America mikrokölcsönei révén a szegénységi küszöb alatt élő nők kezdhetnek saját vállalkozásba.

Tevékenysége elismeréséül Muhammad Yunus a napokban Obama elnökől megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.