WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.10.22. 14:32 WiFifalu

Village Connection a távoli területk behálózásáért

Az International Telecommunication Union 2006-ban tette közzé Connect the World (kösd  be a világot) kezdeményezését. Cégeket, szervezetet mozgósítanak, hogy emberi, technikai és pénzügyi forrásaikat bevetve elérjék az World Summit on the Information Society (információs társadalom világtalálkozó) által kitűzött célt: Legyen 2015-re az egész világ bekapcsolva az infokommunikációs hálózatba. Jelenleg csaknem 3 milliárd ember él a kommunikációs infrastruktúrától elzárva.

Friss hír, hogy a Nokia Siemens Networks is csatlakozott a kezdeményezéshez. A hálózatfejlesztéssel foglalkozó társaság elérhető árú hálózatokat épít ki a világ távoli, kieső vidékein. A munkát a csendes-óceáni szigetvilág falvainak bekötésével kezdik. A saját maguk által fejlesztett és felépített Viilage Connection platformokért, illetve az elvégzett munkáért (telepítés, beüzemelés) nem kérnek pénzt.

A Nokia Siemens Networks Village Connection platformja takarékos kiegészítést biztosít a már létező GSM hálózatokhoz. Olyan területekre terjeszti ki a lefedettséget, amiket hagyományos hálózatfejlesztéssel nem lehetne gazdaságosan ellátni. A  platform speciális felépítésű kompakt GSM hozzáférési pontokat biztosít, amelyek segítségével a helyi közösség olyan tagjai számára is biztosítani tudnak mobil kapcsolatot, akik legfeljebb 2-3 dollárt költenek havonta telefonálásra.

A Village Connectio nem csak technikai megoldást, hanem új üzleti modellt is nyújt. A helyi (falusi) hozzáférési pontok helyi vállalkozó, vagy franchise partner  kezébe kerülnek, működtetésüket is ő biztosítja. Ő áll kapcsolatban a GSM operátorral, a felhasználókkal és a többi helyi hálózattal.

A kommunikációs infrastruktúrát nap mint nap használók csak nehezen tudják elképzelni, mit is jelent a világtó elzárt,  távoli vidékeken élő emberek számára ez a program. A mobil kapcsolatnak köszönhetően több információhoz jutnak, javul gazdasági, egészségügyi, oktatási helyzetük.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.