WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2008.02.22. 21:35 Kiricsi Gábor

Így készülnek a Netboxok

Indusztriális környezetben, Hadrianus Kft. szétszerelő és összeszerelő üzemében kerestük fel a Wifi falu felújított Netbox komputereit szállító cég vezetőjét. Fugerth Andrást arról kérdeztük, hogyan kerülnek a csereháti és szabolcsi lakásokba a számítógépek.

- Honnan származnak a számítógépek?

- Ezek irodai alkalmazásból kikerült márkás számítógépek, amelyeket általában egyszerre nagy mennyiségben, generációváltáskor cserélnek le a nagyobb cégek. Mi erre vevők vagyunk, ők pedig biztosak lehetnek abban, hogy sem az alkatrészek, sem a gépen tárolt adatok nem a domboldalon kötnek ki. 

- Mi történik a gépekkel, miután begördül egy szállítmány?

- Először felnyitjuk, s egy kompresszorral kifújjuk a port az összes alkatrészből. Utána szoftveres teszttel vizsgáljuk meg a hardver elemeket, vagyis azt, hogy hibamentes-e a winchester, lejátszik-e a dvd-játszó, működnek-e a csatlakozók, megy-e a memória. Utána letisztítjuk a merevlemezt, s telepítjük a Linux Edubuntu operációs rendszerét az összes beállítással együtt. Ez teszi a szokásos számítógépet Netbox PC-vé. Beállítjuk a Skype-ot, meg az összes programot. Kiszállítás előtt pedig még utoljára kipróbáljuk, hogy minden működik-e. (Képünkön a szoftveres teszt.)

  

- Pontosan mit kapnak a Wifi falu programban résztvevők?

- Ez egy jól használható gép, komplett multimédiás állomássá feltuningolva. Belőttük a 30 ezer forintos árat, amit még ki tud fizetni a Wifi faluban megcélzott vásárlóközönségünk, s mindent belapakoltunk, amit ennyi pénzért lehetett. Egy Pentium III-as processzorral szerelt gépről van szó, filmnézésre alkalmas dvd-lejátszóval, kellően nagy, 17 collos monitorral, s néhány kiegészítővel: magyar nyelvű billentyűzettel, új egérrel, hangszóróval, wifi-kártyával antennával, a Skype-hoz mikrofonos fejhallgató. Ránézésre ezek tiszta új gépek. Van egy elosztó is az egységcsomagban. Ez tipikusan olyasmi, amire egyébként az ember nem gondol, de a kis, falusi házakban nem egyszer okozott gondot, hogy nem volt elég konnektor-dugalj a szobákban.

- Mit saccolsz, meddig bírják majd a gépek?

- Fél év garanciát adunk rá, de a tapasztalatok szerint normális használat mellett évekig megbízhatóan működnek még. Az eddig eladott gépek kevesebb, mint egy százaléka romlott el eddig. Egyelőre segítünk a gépek telepítésében vásárláskor, s egy ügyfélszolgálati vonalat is fenntartunk, ahol fogadjuk a működéssel kapcsolatban felmerült kérdéseket. De hosszú távon ez egy szereld magad csomag lesz.

- Mit használnak legszívesebben a Netbox-tulajdonosok?

- Az internet az abszolút favorit. Böngésznek, Youtube-ot néznek. Az is lászik, hogy a gyerekek az iskolai feladatokat is meg tudják majd keresni és írni a gépen.

- És mire nem tudják majd használni?

- Hát olyan komoly játékokat, amelyek nagyteljesítményű hardvert igényelnek, semmiképpen nem tudnak futtatni. De nem is ez az alapítvány célja, hanem egy olyan gépet kínálni, amellyel az internet becsempészhető a lakásokba. Ezt a célközönséget más módon talán nem is tudnánk egyébként elérni, csak egy ilyen programon keresztül.

- Mennyi tartalék van még ebben a piacban?

- A Wifi falu által megcélzott vásárlóknak nincs sok pénzük. Én abban reménykedem, s azt tartom ésszerűnek, ha a települések az első tíz-húsz gép meghitelezése után nem hagynák abba a programot, hanem a törlesztőrészletek beérkezését követően visszaforgatnák a programba, hogy a többi ember is kapjon lehetőséget, amíg csak van jelentkező.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pák Róbert 2008.06.23. 22:53:31

Miért nem engedi a számítógép letölteni pl. MSN-t??????
Jelszót kér de azt nem tudom!
süti beállítások módosítása