WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.01.28. 16:22 WiFifalu

Mi lesz veled, OLPC?

Címkék: oktatás notebook iskola számítógép olpc negroponte

Válságos helyzetbe került Nicholas Negroponte OLPC (One Lapptop Per Child) programja. Bár szó sincs róla, hogy Negroponte feladta volna céljait, a napokban blogjában bejelentette, hogy kénytelen emberei felét szélnek ereszteni, a többiek fizetését pedig csökkenteni.

A drasztikus lépéseket most ugyan a gazdasági válság kényszerítette ki, azonban az OLPC program korábban is sok kritikát kapott. Negroponte jó szándékát nem vitatva legtöbb kritikusa arra figyelmezetet, hogy a kormányok és nagy segélyszervezeteken keresztül megvalósítani próbált monolpólium (t.i. hogy valamennyien az OLPC-t támogassák) olyan egészségtelen helyzetet teremtett, ami kizárta a piaci versenyt. Versenyre pedig szükség van. (Éppen a "100 dolláros laptop" indította be azt a "netbook"-versenyt, ami rengeteg embert juttatott használható, olcsó számítógéphez.)

Az OLPC program hibájául róják fel azt is, hogy túl sok dolgot akart egyszerre bevezetni. Elvetette a számítógépes világban megszokott, széleskörűen elfogadott kezelői felületek, könyvtárak, mappák használatát, ezzel kizárta az OLPC-n felnövő gyerekeket a világ "maradék" részéről.

Az OLPC program elindulása óta nagyon sokat változott a világ. Ma már egyre többen vannak, akik szerint nem 100 dolláros laptopot, hanem ingyenes szoftverekkel felszerelt ingyenes számítógépet kell minden gyerek kezébe adni. Azt hiszem, semmivel sem irreálisabb elképzelés ez, amint amilyen a 100 dolláros gép gondolata volt az induláskor, 1997-ben.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása