WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.02.04. 17:25 WiFifalu

10 dolláros számítógép?

Címkék: oktatás internet laptop india olcsó laptop 10 dolláros laptop

10 dolláros számítógép?

Az első bejelentés után egy hetes izgatott várakozás előzte meg, hogy az indai oktatási minisztérium illetékesei bemutassák azt a 10 dolláros "számítógépet", aminek segítségével a legszegényebbeket kívánják bekapcsolni az információs társadalomba. Magára a bemutatásra egyelőre nem került sor, az érdeklődők csupán egy rossz minőségű, nehezen értelmezhető fotón "ismerhették" meg a készüléket, a téma továbbra is izgalomban tartja a szaksajtót.

Egyes szakértők szerint a készülék nem több,  mint egy 2 GB-os, vezeték nélküli hálózati csatlakozásra képes háttrétár. Az e célra kialakított oktatási portálról ide letöltött anyagok csak "normális" laptop segítségével, vagy kinyomtatva használhatók.

Ahogy néhány éve Nicolas Negroponte 100 dolláros laptopja, most a 10 dolláros indiai laptop (gondolata) is szélsőséges reakciókat váltott ki. Egyeseknek meggyőződése, hogy ekkora összeg még rendkívül nagy széria esetén sem fedezheti az alkatrészek árát sem. Mások ugyanakor felhívják a figyelmet, hogy egy országban, ahol sikerült megvalósítani a 2500 dolláros autót és a 15 dolláros telefont nem szabadna túl gyorsan rámondani a 10 dolláros laptopra sem hogy lehetetlen.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazs · http://bergengocia.net 2009.02.04. 19:07:56

...ahol nem sikerült megvalósítani a $2500-os autót, csak ugyanígy beszélni róla meg mockupokat bemutatni. Srsly, még mindig nem kapható sehol a Tata Nano (forráskettőspont en.wikipedia.org/wiki/Tata_Nano )
süti beállítások módosítása