WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.06.11. 20:46 WiFifalu

Keleten terjed a WiMAX?

Címkék: internet szélessáv internethozzáférés wimaxí

Évtizedekkel ezelőtt kegyetlen árversenyben szorította ki a színes mozifilmek piacáról az Eastman Kodak a Technicolort. A vesztest igen kedvező áron a kínaiak vásárolták fel. Évekkel később kiderült, hogy az Eastman Kodak nyersanyagra forgatott filmek - köztük számos világhírű alkotás - néhány év után elveszti eredeti színeit. Közben a Technicolorra forgatott kínai forradalmi alkotásokon továbbra sem fakultak ki a vörös csillagok...

Mindez onnan jutott eszembe, hogy egy nemrég olvasott szakmai elemzés szerint miközben Nyugaton sikertelennek könyvelték el a WiMAX technológiát, Keleten  - leginkább Oroszországban és Ukrajnában - szépen terjed.

Az ok egyszerű: A fejlett országokban túlságosan elterjedt a nagy sávszélességű kábeles és ADSL internet, ezért a WiMAX csak a réspiackra tud bejutni. A fejletlenebb piacokon, a nehezebben bekábelezhető vidékeken jobban megéri a vezeték nélküli WiMAX hálózatok fejlesztése, telepítése.

A WiMAX Magyarországon is alternatívát jelenthetne azokon a településeken, ahol nem érhető el másfajta szélessávú internet. Nincs nyoma azonban olyan komoly vállalkozásnak, amelyik a kísérletezésen túl is invesztálna ebbe a technológiába. Ha sokáig várnak, a piaci űrt betölti a Nemzeti Digitális Közmű.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása