WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.07.20. 16:24 WiFifalu

Vélemények a Nemzeti Digitális Közműről

Címkék: hálózat infrastruktúra eszközök digitális kultúra broadband digitális közmű

Tovább folynak a Nemzeti Digitális Közművel kapcsolatos viták, egyeztetések és vizsgálatok. Az utóbbiak között mindenképpen figyelmet érdemel a Szonda Ipsos kutatása. Ez többek között megállapította, hogy a  magyarországi cégek négyötöde szerint fontos, hogy a digitális közmű a következő néhány évben elérje a kistelepüléseket. A 661 vállalatvezető és vállalati döntéshozó online megkérdezésével 2009. április végén folyó kutatás szerint az internet ma már ugyanúgy közműnek számít, mint az áram, a gáz, a telefon vagy az ivóvíz szolgáltatás. A kutatásban részt vett cégek egytizede számára pedig az internet megléte kritikus fontosságú.  Ha ugyanis nem működik a világháló, akkor a nem tudják biztosítani a saját működésüket, leáll a termelés.

Jelenleg hazánkban a lakosság mintegy 30 %-a él megközelítőleg 2300 olyan kis- és közepes méretű településen amit korlátozottan, vagy egyáltalán nem ér el a nagy sebességű internetet biztosító optikai hálózat. Az ezeknek a településeknek az internetes hálózatra kötését célzó digitális közmű program fogadtatása a cégvezetők és céges döntéshozók körében széleskörű támogatást élvez. Közel 90%-uk szerint néhány éven belül meg kell valósítani a programot, aminek kivitelezése elsősorban állami (48%-uk szerint), európai uniós (12,4%-uk szerint) vagy önkormányzati (10,7%-uk szerint) feladat, de közel egynegyedük szerint elsősorban a cégeknek kellene oroszlánrészt vállalni az új közmű kiépítésében.

A minden településen elérhető gyors, szélessávú internet ötlete különösen a mikrovállalkozások körében élvez magas támogatást. Ezeknek a cégeknek több mint egyötöde nagyon valószínűnek tartja, hogy elgondolkodna a telephelye áthelyezésén vagy új telephely indításán, ha az internet elérhető volna a ma még nem behuzalozott településeken, egyhatoduk remél piacbővülést a lépéstől, és minden tizedik távmunkások foglalkoztatását is elképzelhetőnek tartja az újonnan internetre csatlakozott településekről.

A cégek szerint az internet közepes hatással bír a saját versenyképességükre és növekedésükre, de az ország számára ennél erősebb hatással van és a kereslet mértékét is befolyásolja. A cégek életében az elmúlt években gyökeresen átalakította az információszerzést, a banki- és pénzügyeket, valamint a kapcsolattartást és külső kommunikációt.

Forrás: CAWI blog

Kapcsolódó tartalom:

Pintér Róbert prezentációja a Szonda Ipsos felméréséről
Mi a Nemzeti Digitális Közmű és hol tartunk ma? - Baja Ferenc előadása.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása