WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.02.09. 13:46 WiFifalu

Vita a Nemzeti Digitális Közműről

Címkék: internet hálózat infrastruktúra nemzeti digitális közmű gerinchálózat

A napokban "Mi a Nemzeti Digitális Közmű?" címmel rendezett konferenciát a  a MeH Infokommunikációs Államtitkársága és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Intézet. A rendezvényen a  hazai tudományos, innovációs és felsőoktatási élet prominens tagjainak beszéltek arról, milyen előnyökkel járna egy egységes, országos, szélessávú üvegszálas gerinchálózat kialakítása.

A koncepció, aminek mintájául a kormányzati, illetve az akadémia gerinchálózat szolgálna nem teljesen új, az elképzelés az elmúlt években többször is felmerült. A Nemzeti Digitális Közmű döntően EU-s forrásokból valósulna meg és (elvileg) lehetővé tenné, hogy 4 millió olyan állampolgár is magas színvonalú internet-hozzáféréshez jusson , akiknek erre jelenleg nincs lehetőségük. (Az átlagos hazai internetes sávszélesség egyébkénmt is jelentősen elmarad az európai átlagtól.)

A hálózat nem jelentené ugyanakkor az ingyenes hozzáférést, úgy működne, mint a víz-, vagy az elektromos hálózat.

A
Nemzeti Digitális Közmű megépítéséhez rengeteg pénz és politikai konszenzus kellene. Az előbbi egy részéhez talán hozzájuthatnánk EU-s forrásokból, politikai megegyezésre tehát nincs sok esély. A hálózat kivitelezéséhez 3-5 évre lenne szükség, nem valószínű tehát, hogy a legközelebbi országgyűlési választásokig az ügyben - tanácskozásokon és levélváltásokon túl - bármi is történne.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása