WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.09.04. 15:21 WiFifalu

Miért kell liberalizálni az internetet?

Címkék: gazdaság india szélessáv gerinchálózat digitális közmű

A gazdaság és a társadalom fejlődése ma már elválaszthatatlan az internettől. Az internet liberalizálása a gazdaság számos szektorában hamar érezteti hatását.
  • az e-learning, a távoktatás segítségével támogatja az oktatást a magas színvonalú iskoláktól távolabb eső területeken is
  • a szakmai és piaci ismeretekhez való hozzáféréssel segíti a mezőgazdasági termelőket
  • az e-kormányzás bevezetésével egyszerűbbé és átláthatóbbá válik sokféle hivatalos ügyintézés
  • online egészségügyi információk és szolgáltatások segítségével tehermentesíteni lehet a hagyományos egészségügyi hálózatot
  • az internetnek köszönhetően csökkenthetők a belföldi és a nemzetközi telefontarifák

Mindezek a hatások fokozottan érvényesülnek a hatalmas indiai piacon. Egyebek mellett ezekről a kérdésekről is szól az indiai internetszolgáltatók szövetsége (Internet Service Providers Association of India  - ISPAI) által kiadott Az indiai gazdaság bővítése az internet liberalizálása révén ( Augmenting Indian economy through liberalisation of the Internet) című tanulmánya.

Az erős gerinchálózat kialakítása, a monopóliumok felszámolása, a világos szabályzás és a  tisztességes verseny teljesen új helyzetet teremthet.
  • A liberalizált internet 200 millió ember számára nyújt potenciális oktatási lehetőséget.
  • Az internet széleskörű használata kedvező hatással lesz a környezetre, mivel ezzel mintegy 430 millió fa menthető meg.
  • Az agrár szektor 2-5 százalékkal , az egészségügy 4-8 százalákkal, az IT szektor pedig 7-10 százalékkal növekedhet növekedhet
  • Az üzleti folyamatok kihelyezése (BPO) 12-18 százalékkal növekedhet, ezt az oltatás követi majd 8-12 százalékkal.

Az egységes internetes gerinchálózat, a Nemzeti Digitális Közmű megteremtésének kérdése nálunk is napirenden van. Szívesen látnánk számokat arról is, hogy ez az NDK hogyan hatna a hazai gazdaság fejlődésére.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása