WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.10.19. 15:00 WiFifalu

Digitális szakadék az Egyesült Királyságban

Címkék: internet bbc egyesült királyság digitális szakadék internethasználat internethozzáférés

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a digitális szakadék, az infokommunikációs eszközök használatában tapasztalható jelentős különbségek csak az elmaradott országokra, illetve a világtól távol eső, nehezen elérhető területekre, vagy a leszakadó régiókra jellemzők.
A BBC most egy olyan kutatás eredményeit hozta nyilvánosságra, ami Európa egyik vezető államáról, az Egyesült Királyságról ad megdöbbentő képet.
A most megjelentetett tanulmány szerint a brit felnőtt lakosság 21 százaléka - több, mint 10 millió ember - sem otthon, sem a munkahelyén nem fér hozzá az internethez. Ezek az emberek kevesebb eséllyel találnak maguknak munkát, nehezen (csak telefonon, vagy személyesen) férnek hozzá a közszolgáltatásokhoz, lemaradnak a kedvezőbb vásárlásokról és pénzügyi szolgáltatásokról. Az internet-hozzáféréssel nem rendelkező embereknek nincs lehetőségük rá, hogy egyszerűen tartsák a kapcsolatot barátaikkal, rokonaikkal, tájékozódjanak az őket érintő kérdésekről.

A felmérés során az internetkapcsolattal nem rendelkező emberek 66 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem érdekli az internet, 81 százalékuk keveset, vagy semmit sem tud róla, 74 százalékukat a számítógép használatával kapcsolatos bizonytalanságuk tartja vissza.

A BBC kutatásából kiderült, hogy
  • az internethez való csatlakozásban a legnagyobb segítséget a család és a barátok adhatják
  • az internethez kapcsolódó TV-n keresztül igénybe vett szolgáltatások oldhatják a számítógéppel kapcsolatos görcsöt
  • leginkább a képmegosztás, a hobbikkal és az utazással kapcsolatos információk a vonzók.
  • a meggyőzés során fontos, hogy az érintettek megértsék, az internet értük van, segítségével pénzt takaríthatnak meg és szórakozhatnak.
  • könnyíteni kell azoknak a helyzetén, akik tisztán anyagi megfontolásokból utasítják el az internethasználatot.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása