WiFi falu

Blog a digitális esélyegyenlőségről, a digitálisan (is) leszakadt társadalmi rétegek felzárkóztatásának lehetőségeiről, a legszegényebbekre is kiterjedő információs társadalomról, az állandó jövedelem és értékes vagyontárgyak nélkül is elérhető mikrohitelezésről. Az Internet Terjesztéséért Alapítvány hivatalos blogja Szerkeszti: Pécsi Ferenc

Pályázati felhívás

Hozzászólások

Blognetwork

Internettel a szegénység felszámolásáért

2009.11.30. 21:06 WiFifalu

Magától is megszűnik a digitális szakadék?

Címkék: oktatás digitális szakadék internethasználat classmate

A WifiFalu blogban már nagyon sokat foglalkoztunk a digitális szakadékkal. Pontosabban a digitális szakadékokkal, hiszen többféle szakadék is létezik.

Az egyenlő esélyekért harcoló szakemberek, aktivisták szerint az egyik legmélyebb, a későbbi éveket is meghatározó szakadék iskolás korban kezd kialakulni azok között a gyerekek között, akik hozzáférnek a digitális eszközökhöz, illetve azok között, akik el vannak zárva azoktól. Logikus tehát, hogy az oktatásban kell áttörést elérni.

Ezzel a témával foglalkozott az a konferencia is, amit  Breakthrough Learning in the Digital Age címmel a Google szervezett október közepén.

A rendezvény legtöbb résztvevője arról beszélt, miképpen lehetne elérni, hogy az általános iskola végére minden gyerek "digitális írástudó" legyen. Meglepő véleménnyel állt viszont elő Reed Hastings, a Netflix online videókölcsönző alapító-igazgatója. Véleménye szerint minden új technológia megjelenésekor szükségszerűen kialakul valamilyen szakadék az újra fogékonyabbak és a később csatlakozók között, de idővel magától kiegyenlítődnek a különbségek. Hastings szerint ezért felesleges most a digitális szakadék betemetésén erőlködni, inkább az oktatás általános színvonalának emelésére kell fordítani ezt az energiát.

Az elavult oktatási rendszerbe, digitális félanalfabéta tanárok közé belökött számítógépek, digitális táblák valóban nem sokat érnek. Kérdés viszont, hogy az oktatás színvonalának érezhető emeléséhez, illetve a természetes úton történő digitális felzárkózáshoz mennyi időre van szükség? És az is kérdés, mi lesz az időközben felnövő generációval?

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.17. 09:01:59

Rettenetesen fontos a számítógépes oktatás, de csak úgy, hogy nem a technológia használata, hanem az eligazodás művészete is a tananyag része.
Egyéb esetben nem ér semmit, csak az általános tájékozatlanságot erősíti.
süti beállítások módosítása